Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marianne Verhaert : “Kamer van volksvertegenwoordigers moet na de verkiezingen werk maken van het hoffelijkheidslicht”

foto rr

Kamerlid Marianne Verhaert uit Grobbendonk en voormalig Kamerlid Jasper Pillen willen dat het parlement inzet op het hoffelijkheidslicht. Het Hoffelijkheidslicht kan herkenbaarheid bieden voor hulpverleners in het verkeer als we werken aan de bekendheid.

Vier hulpverleningszones hebben vanaf medio 2023 dit groene zwaailicht gebruikt in het kader van een proefproject dat Vias uitvoerde. Het proefproject kwam er naar aanleiding van het Open Vld-wetsvoorstel om het hoffelijkheidslicht in ons land te introduceren. Kamerleden Marianne Verhaert en Jasper Pillen namen dit initiatief.

Het hoffelijkheidslicht zal de brandweervrijwilliger die met de eigen wagen op weg is naar de kazerne om hulp te bieden bij een brand of een ongeval, herkenbaarheid geven in het verkeer. Andere weggebruikers krijgen zo de kans om letterlijk en figuurlijk vrije baan te geven.

“Het licht is een uitnodiging aan andere weggebruikers om deze hulpverleners die op weg zijn extra hoffelijk te zijn. Weggebruikers wíllen vaak wel doorgang verlenen aan de vrijwilligers, maar herkennen hen tot op heden veelal niet of nauwelijks.

"Brandweervrijwilligers gebruiken immers hun eigen wagen”, verduidelijkt voormalig kamerlid en Open Vld-vicevoorzitter Jasper Pillen. “Het licht komt er zonder sirene waardoor het voertuig in geen geval prioritair wordt en dus blijft de wegcode voor de betrokken vrijwilliger gelden.”

In totaal namen 20 vrijwilligers over vier hulpverleningszones (5 per zone) deel aan het proefproject in de hulpverleningszones Luxemburg, Waals-Brabant, Oost (provincie Oost-Vlaanderen) en de Kempen. Kamerlid Marianne Verhaert, die het wetsvoorstel samen met Pillen indiende, is tevens burgemeester in die laatste
hulpverleningszone.

“De vrijwilligers reden in de zones 4 maanden zonder en 4 maanden mét hoffelijkheidslicht. Op die manier werd het effect gemeten op bijvoorbeeld de aanrijtijden van vrijwilligers en op de hoffelijkheid die ze genieten van andere weggebruikers en op het veiligheidsgevoel van de betrokken vrijwilliger.”

Verhaert en Pillen betreurden dat aan de vooravond van de ontbinding van de Kamer er nog steeds geen duidelijkheid is. “Nu is die er wel, alle vrijwilligers waren unaniem van mening dat dit een uitstekend voorstel is en dat het hoffelijkheidslicht aanzienlijk helpt om de hulpverleners sneller op hun bestemming te krijgen”, aldus Verhaert.

Na de verkiezingen zal de regering in lopende zaken gaan en moet het parlement hier werk van maken. Zo moet er ingezet worden op de bekendheid van het hoffelijkheidslicht. Momenteel weet bijna niemand wat het betekent, dus er moet in de toekomst meer communicatie en voorlichting komen om ervoor te zorgen dat
burgers geen verkeersovertredingen begaan, wanneer ze hiermee geconfronteerd worden.

Volgens Marianne Verhaert is het daarom essentieel dat na de verkiezingen hier direct mee aan de slag wordt gegaan. “Er is dus geen tijd te verliezen. In noodsituaties telt elke seconde. De Minister moet dus snel het rapport voorstellen. Lopende zaken of verkiezingen kunnen nooit boven de veiligheid van ons allemaal gaan” ,besluiten de liberale politici.

foto rr

Deel dit artikel